Mallorca's viner

Uppdaterat 110914

På denna sida tänker jag presentera några av Mallorcas vingårdar samt ett högst personligt urval av deras viner.

I Majorca Daily Bulletin den nittonde juni 2005 kunde man läsa att att det under sista året skett en spektakulär ökning av antalet bodegas på Balearerna med 58 procent sedan januari året före. Under denna tid har 22 nya bodegor startat, mer än en i månaden i en annars tynande jordbrukssektor. Innan 2004 fanns det 38 bodegor, nu finns det 60. Detta har krävt stora investeringar då en modern vingård kräver jordbruksmark, dyrbar utrustning, laboratorier och utbildad personal. Trots detta är ytterligare sex vingårdar under planering.
Vin har alltid varit en viktigt del av Mallorcas ekonomi och introducerades troligen av romarna drygt hundra år före Kristi födelse. Vinproduktionen satte dock fart först med den katalanska erövringen på tolvhundratalet. 
Phylloxera förstörde vinodlingarna under 1890-talet och detta ledde till ruin för många odlare som tvingades emigrera till bland annat Algeriet och Argentina. 
Vinodlingen tog ny fart under 1900-talet men en ny kris kom på 1980-talet på grund av dålig lönsamhet samt låg kvalitet. Till detta bidrog en fragmentisering av de odlade arealerna vilket försvårade skötseln av vinstockarna. Slutligen gav EU subventioner för att lägga ned vinodlingar resulterande i att 1000 hektar vinodlingar försvann. 
Under senare år har vinframställningen ånyo tagit fart och Mallorkinska viner, särskilt de med ursprungsmärkning (Denominación de Origen DO), har utmärkt sig internationellt. Binissalem var den första DO som fick sitt slutliga godkännande 1991. Pla i Llevant fick sin DO 2001. I den senaste VM för vin i Lissabon fick viner från Balearerna 3 guld och 4 silver.060531
I september firas vinet med en fiesta i Binissalem.
Mer information kan ni finna här och här . 050627

Det har kommit en ny hemsida för Pla i Llevant där man finner 11 vinproducenter med adresser och presentation av deras viner. 070329

SkyBlue Mallorca Har en sida med vingårdar och dessutom upplysningar om vinprovningar mm. 110914 

Vingårdar med hemsidor

 

 

Vingårdar utan kända hemsidor 

Vingårdar och deras viner

Macià Batle

Macià Batle tillhör de historiska vingårdarna trots att de inte öppnade förrän 1998 som en Denominación de Origen (Reglerad ursprungsbeteckning)  från Binissalem. Familjen Macià Batle odlade vindruvor och producerade vin redan 1856. På den tiden sålde de inte vinet utan bytte det mot andra varor. Byteshandel var det vanliga sättet att göra affärer på den tiden och det förekommer än i dag om än i liten skala. Vinproduktionen upphörde då phylloxera (vinlusen som angrep vinodlingarna i hela Europa i slutet av 1800-talet, den utsöndrar ett gift som dödar vinstocken) angrep vinodlingarna på Mallorca. 
På slutet av 1990-talet bestämde sig de nutida släktingarna att starta om. De byggde en vingård i utkanten av Santa María utrustad med den senaste teknologin och producerade sitt första vin 1998. För några år sedan köpte hotellägaren Sebastià Rubì företaget men Ramón Servalls Batle som stammar från den ursprungliga Macià Batle familjen är fortfarande chef. Oenologen (vinexperten) Arnau Galmes kontrollerar vindruvorna och bestämmer när de skall skördas. Man producerar ett halvt dussin olika viner från egna och kontrakterade vinodlingar. Det vita Blanc de Blanc av prensal blanc (ca 70%) och chardonnay. Rosévinet och det vanliga röda av de mallorkinska mantonegro och callet. De röda Crianzas och Reserva  av mantonegro (80%), callet (10%) och cabernet sauvingnon (10%) alla från minst 25 år gamla vinstockar. Det finaste vinet, Reserva Privada, görs av samma druvor men från minst 40 år gamla vinstockar. Det får sedan åldras i ektunnor från Frankrike och Ryssland i 14 månader och därefter 22 månader i flaska. Etiketten till detta vin görs alltid av en utvald konstnär bosatt på Mallorca.
Bodegan i
Santa María är öppen för allmänheten och man har guidade visningar. Avsmakningssalen är prydd med tavlor av kända konstnärer som Joan Miró, Miquel Barceló och Joan Bennasar. Gårdens viner finns förståss att köpa. 050531

Macià Batle Blanc de Blanc. 

Detta vita vin är framställt av den Mallorkinska druvan prensal blanc till minst 70% och resten chardonnay. Det har fått jäsa under lång tid vid låg temperatur vilket intensifierar doft och smak. Kontakten med sitt sediment ger en antydd mildhet. Den totala produktionen på cirka 100.000 flaskor räcker ej för att fylla den inhemska efterfrågan utan säljs slut långt innan nästa årgång är färdig. Serveringstemperaturen skall vara 8 grader eller strax under. 
Eget omdöme: Torrt, milt, fruktigt, aptitretande, passar till allt.
050530
I den renommerade tävlingen Engel Weinpreis i Münster, Tyskland, vann Blanc de Blanc 2005 högsta priset. Första gången ett icke tyskt vin vinner. 060531

 

 

 

 

 

 

Hem